På H.C. Ørsted Gymnasiet i Ballerup mødes en flok engagerede HTX-elever hver onsdag til hackerklub. Her dykker de ned i it-sikkerhed og aktuelle problemstillinger fra den virkelige verden. Under ledelse af underviser Bo Larsen, der bl.a. underviser i faget informatik, arbejder eleverne med alt fra sårbarhedsscanninger og netværksovervågning til etisk hacking. Nogle elever bliver en enkelt time, andre bliver hængende længere. Her handler det ikke bare om undervisning, men om nysgerrighed og fællesskab.
H.C. Ørsted Gymnasiet er tæt forbundet med teknologi, programmering og informatik. HTX’erne deler campus med elever fra Data- og Kommunikationsuddannelsen, og bygningen har moderne faciliteter, der tager højde for tung hardware.
Træning og inspiration
I februar blev hackerklubben midlertidigt udvidet til et større event: Hackerdag for begyndere - en træningsdag i samarbejde med De Danske Cybermesterskaber. Bag arrangementet står den danske tech-virksomhed Happy42, Forsvarets Efterretningstjeneste og danske universiteter.
“Vi lærer de unge mennesker at hacke,” fortæller Visti fra Aalborg Universitet, som var med til at træne deltagerne. Hans kollega for dagen var blandt andre Cherie Mai Caloyloy Hansen, der er tidligere elev på H.C. Ørsted Gymnasiet og uddannet i cybersikkerhed fra Aalborg Universitet, ligesom Visti.
“Jeg vil gerne give nogle af de studerende samme muligheder, som jeg selv har fået”, fortæller hun, og understreger, hvor vigtig en rolle hendes lærer Bo har spillet for hendes interesse i faget, især i forhold til at få flere kvinder til at vælge en it-faglig vej.
Cyberskills
På HTX lærer eleverne at omsætte teori til praksis og blive klædt på til fremtiden. Mange elever har måske allerede fod indenfor i den digitale verden, inden de får studenterhuen på. Det er virkelighedsnær undervisning med brugbar viden.
Og det er dét, der gør HTX ret særlig.
Til Hackerdag for begyndere og når hackerklubben mødes handler det om at lære noget, der virker i praksis, uanset om man har sin styrke i informatik, programmering, kommunikations/IT eller matematik.
Kort efter Hackerdag for begyndere gik startskuddet til kvalifikationen til de regionale cybermesterskaber. Her konkurrerer deltagerne om en plads i Det Danske Cybermesterskab i maj og i sidste ende en plads på landsholdet for at repræsentere Danmark til EM i Warszawa i efteråret 2025.